Bos op Rottermerentunnel

In korte tijd wordt op de Rottemerentunnel een compleet bos geplant. De bosbeplanting van het Lage Bergse Bos die moest wijken voor de aanleg van de nieuwe verbinding A16/ A13 (De Groene Boog) wordt gecompenseerd en de recreatieve en ecologische verbindingen tussen het zuidelijke en noordelijke deel van het Lage Bergse Bos worden hiermee hersteld.
Bij de bosaanplant wordt gebruik gemaakt van drie bostypen. De plantschema's bestaan uit blokken van 15x15 meter waar 3 bomen worden aangeplant met een grotere maat (aanplantmaat 20-25) en 9 bomen worden aangeplant als wortelgoed. Een deel van de bosvakken wordt voorzien van een struikenlaag. Dit betekent dat aan de plantschema's 36 struikvormers worden toegevoegd, die worden aangeplant als wortelgoed. De bomen worden niet geplant in strakke rijen, maar binnen de vakken in een losse structuur. Ook aan de randen is de vakkenstructuur na aanplant niet meer herkenbaar. Op vijf plaatsen worden routes van bomen aangeplant met een grotere aanplantmaat, zodat vleermuizen zich in het nieuwe bos goed kunnen oriënteren.
Rond de zuidelijke tunnelmond, waar de Rottermerentunnel aan de zuidzijde boven de grond komt, is een groot deel van de beplanting aangebracht. Na een intensief traject met de omwonenden van de Rottekade en de Bergse Linker Rottekade heeft Rijkswaterstaat besloten extra beplanting aan te brengen rond de tunnelmond. De beplanting bestaat voor een deel uit wintergroene soorten (zoals hulst en wilde liguster) en voor een deel uit soorten met een dichte takkenstructuur (zoals hazelaar, zwarte els en eenstijlige meidoorn). De gesloten plantvakken worden afgewisseld met open stukken met solitaire bomen en heesters. Op de kop van de tunnelmond zijn boomgroepen geplant met onder andere populier en schietwilg.
De Groene Boog wordt gerealiseerd in opdracht van Rijkswaterstaat door Dura Vermeer, Besix, Van Oord, John Laing, Rebel en TBI en in afstemming met Gemeente Rotterdam en Gemeente Lansingerland. De beplanting wordt aangebracht door het team van Van Doorn. De Rottermerentunnel (en alle andere kunstwerken van De Groene Boog) zijn ontworpen door Quist Wintermans Architekten. Het ontwerp voor het Lage Bergse Bos is in opdracht van Recreatieschap Rottemeren gemaakt door HOSPER landscape architecture ande urban design. Het landschapsontwerp voor De Groene Boog is gemaakt door H+N+S landschapsarchitecten en Trafique - ontwerpers van landschap en leefomgeving met input van ecoloog Jeroen Demmer.