Trafique
Nieuws

Eerste bewoners arriveren in Oekraïnedorp Mrija

Trafique Tijdelijke woningen Vlaardingen foto bloemen en gebouw

De eerste bewoners zijn verhuisd naar deze nieuwe wijk, speciaal gemaakt voor Oekraïense vluchtelingen. In een indrukwekkend tempo zijn in Vlaardingen 387 tijdelijke woningen gebouwd voor Oekraïense vluchtelingen. Naast de woningen (voor ongeveer 1000 tot 1100 bewoners) worden in de wijk verschillende voorzieningen gerealiseerd, zoals een school met gymzaal en ruimtes voor functies, zoals een huisarts en locatiemanagement.

Vanaf oktober 2022 is Trafique b.v. | ontwerpers van landschap en leefomgeving gevraagd door Dura Vermeer en Heijmans om een ontwerp te maken voor de openbare ruimte van deze nieuwe, tijdelijke woonwijk in Vlaardingen. In de wijk zijn de woningen geschakeerd rond ‘hoven’, waar de bewoners kunnen verblijven, spelen en elkaar ontmoeten. Rondom deze hoven liggen borders met vaste planten. Elk hof heeft een andere kleurstelling in het beplantingsplan.

Het gebied rondom de school is een collectieve ruimte welke is ingericht met speelplekken, een sportveld en voldoende zitgelegenheid om als gemeenschap bij elkaar te komen. Vanuit de Stadskwekerij Rotterdam zijn verschillende grote bomen beschikbaar gesteld, om zo direct een aantrekkelijk beeld te krijgen in de wijk. De overige aangeplante bomen en heesters zijn in groepen bij elkaar gezet, om zo voldoende massa te vormen in korte tijd. Afgelopen voorjaar zijn (te midden van alle bouwactiviteiten) de eerste bomen, heesters en vaste planten geplant. Komend najaar wordt het tweede deel van de beplanting aangebracht.

Het project wordt namens de Gemeente Vlaardingen gecoördineerd door Erick Schouten. Het ontwerp van de openbare ruimte is gemaakt op basis van een eerste schets van BVR Adviseurs.