Trafique
Trafique Steyl Maashoek dijktrap

Maashoek Steyl

Een innovatieve waterkering maakt het Limburgse kloosterdorp Steyl in de toekomst veilig voor hoogwater. Bij hoogwater in de Maas sluit de kering onder invloed van het stijgende water, zonder menselijk ingrijpen. De zelfsluitende waterkering is vormgegeven als een balkon aan de Maas. Het Maasbalkon is een uitbreiding van de openbare ruimte van het dorp Steyl en biedt nieuwe mogelijkheden om interactie aan te gaan met de rivier. Met de zelfsluitende waterkering blijft het vrije zicht op de rivier vanuit het monumentale kloosterdorp behouden.

Locatie
Steyl, Nederland
Periode
2020-2023
Opdrachtgever
Waterschap Limburg
Samenwerking
Dijkzone Alliantie Steyl: Dura Vermeer, Ploegam, Hollandia Infra, Next architecten, Maters en De Koning, Svasek hydrolics, Fugro en Vlotterkering®
Trafique Steyl Maashoek poort noordzijde
Poort noordzijde

Hoogwater

De dijkversterking in Steyl-Maashoek is onderdeel van het landelijke Hoogwater Beschermingsprogramma (HWBP). Tijdens het hoogwater in de zomer van 2021 bleek opnieuw dat de huidige waterkering niet hoog en sterk genoeg is om het dorp te beschermen. De nieuwe zelfsluitende waterkering van 3,75 meter hoog is gebaseerd op het gepatenteerd systeem van Vlotterkering®. De geavanceerde waterkering is op een zorgvuldige wijze ingepast in de omgeving en combineert waterveiligheid, nieuwe recreatiemogelijkheden en een aangename beleving voor omwonenden.

De innovatieve zelfsluitende kering sluit onder invloed van het stijgende water, zonder menselijke interventie.
Trafique Steyl Maashoek profiel ruststand
Doorsnede zelfsluitende kering - ruststand
Trafique Steyl Maashoek profiel activatiepeil
Doorsnede zelfsluitende kering - activatiepeil
Trafique Steyl Maashoek profiel bij hoogwater
Doorsnede zelfsluitende kering - hoogwater
Trafique Steyl Maashoek voor sluiting
Zelfsluitende waterkering vóór sluiting
Trafique Steyl Maashoek actieve stand
Zelfsluitende waterkering actieve stand
Trafique Steyl Maashoek poort zuidzijde
Poort zuidzijde

Poorten

Bij de twee uiteinden van de dynamische waterkering zijn poorten aangebracht waar de zelfsluitende kering op aansluit. Naast de RVS-sluitplaten zijn de poorten voorzien van hergebruikte bakstenen en dakpannen. In de sluitplaten en in de gevelafwerking zijn de NAP-maten gemarkeerd. In de poorten zijn nestkasten opgenomen voor vogels (gierzwaluw, huismus, witte kwikstaart en gekraagde roodstaart), vleermuizen en insecten. De voegen zijn verdiept en zijn voorzien van kalkhoudend voegmateriaal voor muurvegetatie, zoals mossen en varens.

Trafique Steyl Maashoek zicht van bovenaf
Maashoek Steyl zicht van bovenaf

Maasbalkon

Het Maasbalkon is vanaf het dorp Steyl bereikbaar middels twee trappen en een invalidentoegankelijke helling. Het balkon is voorzien van een zitrand en is met een dijktrap verbonden met het doorgaande fietspad langs de Maas. Bestaande steigers in de Maas zijn vernieuwd, hierdoor ontstaat een directe verbinding tussen kloosterdorp Steyl en de Maas.

Trafique Steyl Maashoek vogelvlucht
Vogelvlucht