Trafique
Trafique Tijdelijke woningen Vlaardingen foto bloemen en gebouw

Oekraïense wijk Mrija Vlaardingen

In nog geen jaar tijd is er in Vlaardingen een gloednieuwe wijk voor Oekraïense vluchtelingen gebouwd. 

Mrija is een tijdelijke wijk in de gemeente Vlaardingen waar 1.000 Oekraïense mensen die gevlucht zijn voor de oorlog in hun land tot uiterlijk medio 2026 kunnen wonen. De nieuwe wijk telt in totaal 387 flexwoningen en is een mix van studio's en twee- en driekamerappartementen. Naast de woningen worden in de wijk verschillende voorzieningen gerealiseerd, zoals een school met gymzaal en ruimtes voor functies, zoals een huisarts en locatiemanagement.

Vanaf oktober 2022 is Trafique gevraagd door Dura Vermeer en Heijmans (Combinatie LOO) om een ontwerp te maken voor de openbare ruimte van deze nieuwe, tijdelijke woonwijk in Vlaardingen. Het ontwerp van de openbare ruimte is gemaakt op basis van een eerste schets van BVR Adviseurs.

Locatie
Vlaardingen, Zuid-Holland, Nederland
Periode
2022 - heden
Opdrachtgever
Gemeente Vlaardingen
Samenwerking
Combinatie LOO: Dura Vermeer en Heijmans. De Meeuw,
De wijk heet Mrija en betekent ‘droom’ in het Oekraïens en staat symbool voor het dromen van een Oekraïne waar geen oorlog heerst.
Trafique Mrija Vlaardingen plankaart

Wijkopzet

Mrija is een kindvriendelijke wijk. Er komen veel speelplekken en groen en de wijk is autoluw. Parkeerplaatsen zijn aan de rand van de wijk en er komen wandel- en fietspaden.

Het gebied rondom de school is een collectieve ruimte welke is ingericht met speelplekken, een sportveld en voldoende zitgelegenheid om als gemeenschap bij elkaar te komen. In de wijk zijn de woningen geschakeerd rond ‘hoven’, waar de bewoners kunnen verblijven, spelen en elkaar ontmoeten. 

Trafique Mrija Vlaardingen beplantingsplan hofje 5
Beplantingsschema hofje met rode beplanting

Beplanting

Voor deze wijk is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een prettige leefomgeving ontstaat. Vaste planten zijn hiervoor ideaal, aangezien deze binnen een jaar een volgroeid beeld opleveren. Daarnaast brengen vaste planten veel sfeer en kleur met zich mee. Een belangrijk onderdeel in het plan zijn daarom de vaste planten borders rondom de hoven. Elk hof heeft zijn eigen kleursamenstelling. De verbindende factor zijn de siergrassen welke als een slinger door de verschillende vaste planten borders zijn heen gelegd. Deze siergrassen komen op elk hof terug. 

Vanuit de Stadskwekerij Rotterdam zijn verschillende grote bomen beschikbaar gesteld, om zo direct een aantrekkelijk beeld te krijgen in de wijk. De overige aangeplante bomen en heesters zijn in groepen bij elkaar gezet, om zo voldoende massa te vormen in korte tijd.

Trafique Mrija Vlaardingen Speeltoestellen
Speeltoestellen worden intensief gebruikt
Trafique Mrija Vlaardingen rand van de wijk
Hoogteverschil met natuurlijke vegetatie tussen parkeren en wonen
Trafique Mrija Vlaardingen waterinfiltratie rand
Waterinfiltratie aan de rand van de wijk

Waterbuffering

Water is een belangrijk thema in het ontwerp geweest van deze wijk. Het behouden van water in het plan ten behoeve van de beplanting, en tegelijkertijd het afvoeren van overtollig water is een belangrijke overweging geweest. Om die reden zijn er aan de randen plekken aangelegd waar het water kan infiltreren. Daarnaast ligt in de wijk een verlaagd deel welke het water opvangt.