Trafique
Trafique Stationsplein Zwijndrecht beplanting

Stationsplein - Zwijndrecht

Trafique ontwerpt voor stationspleinen een eenduidige vormentaal en inrichting, die de snelle routes faciliteert en voorzieningen op vanzelfsprekende wijze in zich opneemt. De inrichting van het stationsplein sluit aan bij het tuinachtige karakter van de Zwijndrechtse singels, lanen en tuinen. De verhoogde groene eilanden begeleiden de routes naar de bussen, de fietsenstalling, de taxistandplaats en de belangrijke straten in de omgeving en bieden comfortabele zitgelegenheid overal op het plein.

Locatie
Zwijndrecht, Zuid-Holland, Nederland
Periode
Ontwerp: 2010 - 2012
Uitvoering: 2012- 2013
Opdrachtgever
gemeente Zwijndrecht
Samenwerking
B+B landschapsarchitecten, Ingenieursbureau
Drechtsteden, Griffioen Wassenaar
Trafique Stationsplein Zwijndrecht beplantingsplan
Beplantingsplan

Veel ruimte voor plein en groen

Voor de beplanting op het stationsplein in Zwijndrecht heeft intensieve afstemming plaatsgevonden met de kweker (Griffioen Wassenaar) en de beheerders van de gemeente. Voor het stationsplein is gekozen voor drie mengsels in de kleuren wit/ roze, roze/ paars en paars/ aubergine. De beplanting wordt in het voorjaar gemaaid, waardoor de vegetatie een compactere groeiwijze krijgt en onkruid wordt tegengegaan. Door het eenvoudige beheersregime kan de vegetatie binnen het beschikbare beheerbudget op lange termijn worden onderhouden.

Het plein combineert efficiëntie en comfort en is een visitekaartje voor Zwijndrecht en omgeving.
Trafique Stationsplein Zwijndrecht Bureau BB 1
Foto stationsplein zwijndrecht

Verhoogde groene eilanden

De prefab betonnen randen van de groene eilanden beschermen de beplanting, ze geleiden de reizigers en bieden comfortabele zitgelegenheid overal op het plein. De randen bestaan uit prefab betonnen elementen die in het werk op maat zijn gemaakt.

Een sterk uitgewerkt bestratingspatroon, in combinatie met routes voor mindervaliden en de afwatering d.m.v. lijngoten, zorgen voor een verfijnd ontwerp.
Trafique Stationsplein Zwijndrecht Bureau BB 4
Beplanting
Trafique Stationsplein Zwijndrecht Bureau BB 3
Beplanting
Trafique Stationsplein Zwijndrecht Bureau BB 2
Plein tussen de verhoogde groene eilanden
Trafique Stationsplein Zwijndrecht Beeldje van Daphne
Beeldje van Daphne